vineri, 1 ianuarie 2016

Cum a arătat anul 2015 (în cărți) pentru mine

Salutări, dragi cititori, și bine v-am regăsit în anul 2016. Doamne, parcă nu-mi vine a crede că a mai trecut încă un an, parcă acum câteva zile eram pe la sfârșitul verii. Am impresia că a trecut atât de repede timpul din septembrie și până acum, hmm. De altfel, perioada asta a fost și una destul de încărcată pentru mine și nici nu prea am avut timp de citit, dar să lăsăm acest aspect la o parte pentru moment.

În următoarele rânduri am de gând să vă enumăr cărțile pe care le-am parcurs eu pe perioada anului 2015, împreună cu raiting-ul pe care l-am acordat fiecărei cărți în parte pe Goodreads. Vă zic de pe acum că am citit multe cărți bune, adică bune în sensul că mi-au plăcut foarte mult, m-am identificat cu textul respectiv, ori pur și simplu lectura în sine m-a fascinat și m-a captivat.

Precizez că nu voi comenta conținutul fiecărei cărți, asta deoarece m-aș lungi mult prea mult cu această postare, iar cele mai multe dintre cărțile citite în 2015 au deja o recenzie pe blog, așa că dacă sunteți interesați puteți căuta respectiva recenzie în secțiunea Recenzii A-Z.

Să începem, așadar:
 1. „Ion” de Liviu Rebreanu (4 steluțe din 5)
 2. „Veronika se hotărăște să moară” de Paulo Coelho (5 steluțe din 5)
 3. „1984” de George Orwell (4 steluțe din 5)
 4. „Te-aș recunoaște dintr-o mie” de Laura Lippman (3 steluțe din 5)
 5. „Marele Gatsby” de Fitzgerard F. Scott (5 steluțe din 5)
 6. „Suflet pierdut” de Silviu Urdea (2 steluțe din 5)
 7. „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde (5 steluțe din 5)
 8. „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery (5 steluțe din 5)
 9. „De profundis” de Oscar Wilde (5 steluțe din 5)
 10. „Viermele de mătase” de Robert Galbraith (4 steluțe din 5)
 11. „Mesaj către tineri: Redescoperiți literatura!” de Alex Ștefănescu (4 steluțe din 5)
 12. „Ce ne spunem când nu ne vorbim” de Chris Simion (4 steluțe din 5)
 13. „Olive Kitteridge” de Elizabeth Strout (4 steluțe din 5)
 14. „Magazinul de sinucideri” de Jean Teule (4 steluțe din 5)
 15. „40 de zile” de Chris Simion (5 steluțe din 5)
 16. „Împăratul muștelor” de William Golding (4 steluțe din 5)
 17. „Faust” de Goethe (3 steluțe din 5)
 18. „Dosarul Shakespeare” de Anthony King (2 steluțe din 5)
 19. „Incredibila și trista poveste a bunicii Erendira și a bunicii sale fără suflet” (5 steluțe din 5)
 20. „Ghici cine moare primul” de M.J.Arlidge (5 steluțe din 5)
 21. „Oscar și Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt (5 steluțe din 5)
 22. „Milarepa” de Eric Emmanuel Schmitt (3 steluțe din 5)
 23. „Belzhar” de Meg Wolitzer (2 steluțe din 5)
 24. „Exuvii” de Simona Popescu (5 steluțe din 5)
 25. „Extrem de tare și incredibil de aproape” de Jonathan Safran Foer (4 steluțe din 5)
 26. „Clopotul de sticlă” de Sylvia Plath (4 steluțe din 5)
 27. „Copiii întunericului: Neamul Corbilor #1)” de Lavinia Călina (4 steluțe din 5)
 28. „Malad” de Alexandru Voicescu (5 steluțe din 5)
 29. „Ghicește-mi, păpușa” de Raluca Ciochină (3 steluțe din 5)
 30. „Seara cântărețelor” de Lidia Jorge (5 steluțe din 5)
 31. „Toate sfârșiturile sunt la fel” de Andrei Cioată (5 steluțe din 5)
 32. „O seară la club” de Christian Gailly (4 steluțe din 5)
 33. „Bătrânul și marea” de Ernest Hemingway (5 steluțe din 5)
 34. „Când Dumnezeu era iepure” de Sarah Winman (5 steluțe din 5)
 35. „Fata din tren” de Paula Hawkins (5 steluțe din 5)
 36. „Cerul din burtă” de Ioana Nicolaie (4 steluțe din 5)
 37. „Blestem curgerea timpului” de Per Petterson (3 steluțe din 5)
 38. „Elixirul dragostei” de Eric Emmanuel Schmitt (4 steluțe din 5)
 39. „Tronul reginei Jinga” de Alberto Mussa (3 steluțe din 5)
 40. „Portretul reginei” de Emmanuel Kattan (4 steluțe din 5)
 41. „Labirintul: Evadarea, vol. 1” de James Dashner (5 steluțe din 5)
 42. „Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini” de Laura Baban (4 steluțe din 5)
*Titlurile marcate cu o culoare reprezintă cărțile pe care le-aș reciti oricând și pe care chiar plănuiesc să le recitesc anul acesta. Pur și simplu superbe! Recomand!

De asemenea, am mai început și următoarele cărți, însă nu am reușit să le finalizez în anul 2015:
 1. „Pe culmile disperării de Emil Cioran, carte pe care nu cred că o voi mai relua, cel puțin nu într-un viitor apropiat.
 2. „Sticletele” de Donna Tartt - atât de rău îmi pare că nu m-am ținut de cartea asta. Nu mă înțelegeți greșit, pe asta nu am „abandonat-o” pentru că nu-mi plăcea, ci mai degrabă din lipsă de timp, până când am ajuns să o las baltă pentru că mi-am dat seama că nu mai îmi amintesc ce-i cu unele personaje și nu prea are rost să continui așa lectura. Mai am vreo 200 de pagini. Sper să revin totuși anul acesta la ea și să o termin. :)
 3. „Curajul de a fi tu însuți de Jacques Salome - pentru că mă plictisesc teribil de repede de altfel de cărți. Am spus-o, asta e. Le-am tot acordat câte o șansă, dar pur și simplu nu se prind de mine.
 4. „Labirintul: Încercările focului” de James Dashner - nu știu de ce m-am împotmolit la această carte, sincer. Cred că doar aveam nevoie să evadez puțin în alte tipuri de lecturi. Intenționez să o finalizez, oricum.
 5. „The ocean at the end of the lane” de Neil Gaiman - o cărțulie drăguțică așa, de care tot am auzit, pe care am decis acum vreo câteva săptămâni să o iau de la bibliotecă. Trebuia să returnez deja cartea la bibliotecă, de fapt, de vreo 2 zile, iar acum încă mă mai gândesc dacă să o termin mai întâi sau să o duc direct. 
 6. „Kafka pe malul mării” de Haruki Murakami - cartea pe care o citesc în prezent. Adică chiar o citesc, nu e „în așteptare”, ca și cele menționate mai sus.
În 2015 mi-am propus să citesc 52 de cărți, însă, după cum vedeți, nu am reușit să citesc decât 42. Oricum, eu nu sunt nicidecum dezamăgită deoarece consider că în anul 2015 am descoperit destul de multe cărți bune, ceea ce cred că este mai important decât un simplu număr. Bine, recunosc că dacă mi-aș fi organizat mai bine timpul lucrurile ar fi putut să stea altfel. 
Cât despre acest an, nu cred că voi mai lua parte la vreun reading challenge, vreau doar să citesc când simt că vreau să fac asta (și am și timp), fără a mă simți presată de nimic.

Eu închei aici, cam atât am avut de spus. 

Pentru voi cum a fost anul 2015? Ce cărți bune ați mai descoperit? Aștept cu drag recomandările voastre. Seară plăcută! :)

16 comentarii:

 1. Pregătesc și eu un articol pe tema asta. Multe dintre cărțile menționate de tine sau citite și de mine sau sunt pe lista de așteptare. Eu m-am surprins plăcut în 2015: am reușit să citesc 92 de cărți.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Wow, felicitări! Trebuie să fie așa frumos să citești aproape 100 de cărți pe an. Aștept articolul tău! :D

   Ștergere
 2. Angii! Anul asta, nu cred ca ti-am spus, am facut pe goodreads un test de compatibilitate cu tine si a rezultat ca suntem 90% compatibile in ceea ce priveste cartile.
  In ceea ce periveste cat am citit, e bine mult mai mult decat speram. Asta pentru ca nu am facut alte lucruri pe care trebuia sa le fac :(, daro sa trec peste. Am citit aproape 150 de carti :D in timpul in care nu am facut altele.
  Nu mi-am terminat provocarile pentru ca la final am observat ca pentru anumite task-uri citisem o gramada de carti si pentru altele niciunasi pentru ca decisesem sa folosesc o carte pt un singur task chiar daca se potriveste la mai multe. Anul asta fac altfel, am luat si mai multe provocari (vreo treizeci) si o sa pun o carte/provocare, dar daca in mai multe provocari o pot folosi in mai multe task-uri asa fac :D Dupa lista tot nu citesc ca nu sunt in stare.
  In rest, hm, am descoperit-o pe Amelie Nothomb (chiar pe 1 ianuarie), pe care o iubesc, am descoperit blogul tau si alte bloguri grozave, am ascultat un audiobook, am dat mai mult de 300 de lei pe carti odata (in doua randuri), am terminat o carte inceputa de mai bine de 10 ani (ei bine, nu credeam sa fac asta dar am facut-o), am citit o carte scrisa de un amerindian, am citit o carte recomandata de fratele meu de 7 ani, am facut cate ceva.
  In 2016 mi-am propus 60 de carti si sa ma tin de treaba. Si acum ca mi-ai adus aminte trebuie sa duc niste carti la biblioteca. Le-am luat acum doi ani (rusine mie).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anca, să-mi zici și mie de cartea aia scrisă de un amerindian.
   Și eu am citit Amelie Nothomb, m-a surprins plăcut însă apoi m-am trezit c-o urăsc, într-un fel. Unele cărți de-ale ei nu m-au prins deși „Cosmetica dușmanului” e marfă. Marfă creepy. 2016 cu bineeee!!!!

   Ștergere
  2. Se numeste "Jurnalul complet adevarat al unui indian cu jumatate de norma", este scrisa de Sherman Alexie si este aparuta in colectia Young Art. Este chiar povestea autorului usor "aranjata" si m-a impresionat extrem de mult. Este o carte care ilustreaza excelent o gramada de probleme sociale si felul cum se leaga intre ele, incepand cu discriminarea si apoi izolarea, saracia, lipsa oportunitatilor, alcoolismul si altele. In plus e scrisa foarte bine.
   Amelie Nothomb scrie genul meu de carti, cu substrat politic si social. Unele sunt extrem de dure dar realitatea e de multe ori mult mai dura. Pe 1 ianuarie anul trecut am citit Acid sulfuric si mi s-a parut perfect desprinsa din realitatea televiziunii de azi din Romania, Dura dar reala. Si cu toate astea mult prea subtila pentru ca unii sa observe ca vorbeste despre realitate (cam multii din pacate).
   An nou plin de lecturi grozave!

   Ștergere
  3. Și eu vreau să citesc „Acid sulfuric” :D Nu știu nimic despre carte, dar am mai auzit de ea și îmi place titlul, ce pot să zic. :)) Acum mă gândeam să pun o comandă pe Libris și of, văd că nu e în stoc. Am pus ochii pe o grămadă de cărți și e atât de greu să mă decid, că na, momentan n-am bugetul necesar pentru toate (și nici timp, de altfel). Dacă voi reuși sau nu rămâne de văzut, dar anul ăsta aș vrea să-mi „lărgesc orizonturile”, să ies din zona mea confort. Poate scriu o postare pe tema asta, să vedem.
   Șiii da, Anca, am văzut chestia aia de pe Goodreads, ai distribuit-o și pe facebook și chiar am și lăsat un comentariu. :)) Peste 150 de cărți?! Wow, tu chiar ești de neoprit. :)) Lectură plăcută în continuare și te mai aștept cu recomandări proaspete!

   Ștergere
  4. Ai comentat? Facebook-ul nu mi-a zis nimic, nenorocitul, bine ca imi da notificari de la alte milioane de prosti. Caut si vad :D
   Cat despre recomandat, am citit Micul ChaGall de Renata Carageani si mi-a placut, e o carte politista extrem de draguta.

   Ștergere
  5. Eu știu sigur că am scriu un comentariu. Eram pe telefon, deci există și posibilitatea să nu mi se fi postat, dacă aveam semnal slab la net, acum nu știu. N-am mai verificat după. :))

   Ștergere
 3. Eu nu am citit pe cât speram dar anul acesta voi citi cât mă duce inima. Nu pot face ceva fiind presată, cred că dacă o faci cu bună știință și voință ajungi mai departe decât ți-ai fi propus. Oricum, eu i-am zis lui Andrei deja că am împrumutat opt cărți de la bibliotecă deși mai aveam acasă zece, cred că a râs copios de mine dar oricine ar face asta. Că na, așa mai fac câteodată.
  În afară de asta, și eu pregătesc o postare pe tema asta. M-am distrat în 2015 și a fost unul dintre cei mai buni ani de până acum (vezi retrospectiva mea). Și, în afară de asta, pt să-ți spun că toate cărțile citite de tine sunt pe wishlist-ul meu, în afară de câteva pe care le-am citit.
  2016 cu bine !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Heei, Simina! :D Ți-am citit și postarea ta, retrospectiva pe anul 2015. Mă bucur că ai avut un an bun și sper ca 2016 să fie, dacă nu la fel de bun, mai bun!
   Spooor la citit!

   Ștergere
 4. Interesante cărți! Sunt convinsă că au fost minunate! Nu am citit nici o carte din lista ta, dar am văzut câteva titluri care mi-au tras cu ochiul şi le voi pune pe lista mea de anul acesta.
  Felicitări, spor în continuare cu blogul şi anul 2016 fie înzestrat cu de toate! Pupici!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ei da, unele mai minunate ca altele! ^_^ Mulțumesc, la fel, Daria!
   Lectură plăcută și să ne citim cu bine în continuare! *hugs*

   Ștergere
 5. Waa, ce de cărți ai citit! Multe dintre ele ori le-am citit și eu, ori sunt pe lista mea. Observ că de la Eric-Emmanuel Schmitt ai citit ceva cărți; este unul dintre autorii mei preferați. De la el îți mai recomand și "Domnul Ibrahim și florile din Coran" și "Concert în memoria unui înger". La prima poți să vezi recenzia aici: http://thoughts-about-books.blogspot.ro/2015/09/domnul-ibrahim-si-florile-din-coran.html Pe a doua sper să o recitesc, ca să-i fac recenzie. A fost de-a dreptul minunată! Iar de la Paulo Coelho, dacă n-ai citit-o deja, îți recomand "Alchimistul".
  Felicitări și spor la citit! >:D<

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru recomandare, „Alchimistul” o am deja în vizor de mult timp, dar tot n-am apucat să pun mâna pe ea încă. :)) Mulțumesc, spor la citit și ție! :3

   Ștergere
 6. Buna :) Ai primit o leapsa de la mine: http://dreams-have-wings.blogspot.ro/2016/01/leapsa-reminds-me-tag.html xx

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hello, Diana, mulțumesc frumos ^_^ îl preiau cu drag, numai să-mi fac ceva timp pentru postat :))

   Ștergere