vineri, 29 mai 2015

Cărți printre note muzicale (1)

În ultimul timp am cules de pe Youtube o adunătură de piese muzicale care mi-au ajuns la suflet, iar de aici este inspirată această nouă.. rubrică (?) pe blog: am de gând ca, din când în când, să vă prezint câte o melodie, însoțită de o carte cu care aș asocia eu melodia. Dacă mă voi ține sau nu de acest lucru, rămâne de văzut...

Melodia despre care vreau să vă vorbesc astăzi aparține trupei Vama. Probabil multora dintre voi vă este cât se poate de cunoscut acest nume datorită lui Tudor Chiliră, membru al trupei, cântăreț, actor și scriitor. Câteva cuvinte referitor la ceea ce reprezintă Vama pentru mine.. 

Să vă spun sincer, mult timp am fost destul de pasivă când a venit vorba de această trupă. Recent însă, am dat peste albumul Am să mă întorc bărbat de la Vama Veche și nu am putut să nu-l ascult până la capăt. Unul dintre puține albume muzicale pe care l-am ascultat cap-coadă și care m-a atins atât de mult pe suflet. Îmi place Vama fiindcă melodiilor lor (în mare parte) îmi creează o stare de confort, de liniște. 

Revenind la melodia pe care v-o recomand în această seară.. este vorba despre Scrisoare către Făt-Frumos:
..iar cartea la care această melodie mă duce cu gândul este Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry. Imediat cum m-am gândit să asociez această melodie cu o carte pe care am citit-o, am pus mâna pe Micul prinț și am știut că asta era cartea pe care o căutam. De ce tocmai această carte? Pentru că în melodie este vorba despre un Făt Frumos, despre oameni și despre viața lor. Pentru că ambele lucrări de față surprind anumite lucruri desprinse din natura umană. 

Cât despre recomandat, vă pot îndemna cu toată căldura să încercați și cartea Micul prinț, în cazul în care nu ați citit-o deja. De asemenea, pe lângă melodia menționată mai sus, țin să accentuez următorul lucru: legat de albumul Am să mă întorc bărbat - o poveste copleșitoare relatată într-un mod atât de frumos, așa că dacă vă decideți să dedicați 60 de minute din viața voastră formației Vama, dați-mi de veste... Eu vă aștept cu o părere aici, pe blog!

Voi ce ziceți? Cum vi se pare această asociere?

Un comentariu:

  1. Foarte interesanta aceasta "rubrica", obisnuiesc si eu sa asociez uneori melodiile cu cartile. cat despre trupa Vama, nu am fost nici o data atrasa de melodiile lor cum ai spus si tu am fost oarecum pasiva, pe langa piesele foarte cunoscute nu am stat nici o data sa ascult un album doar pentru ca am simtit ca merita, dar de craciun am fot la un concert Vama cu ai mei si pot spune ca am fost placut impresionata.

    RăspundețiȘtergere