vineri, 4 septembrie 2015

Colecția Filme de Aur - la chioșcurile de ziare, cu ziarul Adevărul

Începând din 7 septembrieLitera vă aduce pe DVD încă patru producții Mosfilm, în regia inegalabilului Andrei Tarkovski: CălăuzaOglinda, Copilăria lui Ivan și Andrei Rubliov. Fiecare DVD va fi disponibil săptămânal, în zilele de luni, la toate chioșcurile de ziare, împreună cu ziarul Adevărul, la prețul de 14,99 lei.

Călăuza
Dramă, SF, 1979
După romanul Picnic la marginea drumului de Arkadi şi Boris Strugaţki
În interiorul Zonei, loc plin de pericole nenumite, se află o Cameră care, în urma unui fenomen de origine extraterestră, are puterea de a îndeplini cea mai ascunsă dorință a unui om. Călăuza este unul dintre puținii care pot pătrunde în zona interzisă și își conduce într-acolo cei doi clienți pe drumurile cele mai ocolite, căci în interiorul Zonei nici un drum nu este drept. Pe măsură ce se apropie de ținta călătoriei, regulile par să se schimbe, iar Călăuza se confruntă cu o criză…

Oglinda
Biografic, dramă, 1975
Unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată
Un poet pe moarte își rememorează principalele momente ale vieții, precum și evenimente semnificative din istoria poporului rus în cursul tumultuosului secol XX. Peste toate acestea se suprapune, mereu enigmatică, imaginea mamei. Un film despre inocența pierdută, o călătorie introspectivă prin existența umană, încercare de a regăsi trecutul, dar și de a-i revela esența.

Copilăria lui Ivan
Dramă, război, 1962
Lel de Aur, Festivalul de Film de la Veneția, 1962
Primul film de lungmetraj al lui Andrei Tarkovski, ce i-a adus Leul de Aur de la Veneţia, făcându-l cunoscut în lumea întreagă, spune povestea lui Ivan, un orfan de război care, pentru a-şi răzbuna familia ucisă de soldaţii germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spionează inamicul, aducând informaţii preţioase pentru trupele sovietice. Tovarăşii săi de luptă nu reuşesc să-l convingă să renunţe la periculoasa lui ocupaţie şi, în cele din urmă, copilul dispare în timpul unei misiuni de recunoaştere.

Andrei Rubliov
Biografic, dramă, istoric, 1966
Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, Festivalul de la Cannes, 1969
"Orice experiență se capătă cu oboseală, cu eforturi, cu o certă suferință... Numai după ce a fost fecundată de aceste dificultăți experiența dă roade. Pentru noi era foarte important să demonstrăm că experiența este ireversibilă. Interpretarea, în sensul că nimeni nu poate învăța arta, este explicația acestei teze." Andrei Tarkovski, 1970
Filmul descrie viața pictorului de icoane Andrei Rubliov de-a lungul unei perioade turbulente din istoria Rusiei, în secolul al XV-lea, o perioadă marcată de lupte între cnejii rivali și invaziile tătare.


Alte DVD-uri din colecția Filme de Aur din cinematografia rusă apărute la Editura Litera: Anna Karenina, Dramă la vânătoare, Zboară cocorii, Tigrul albPescărușul, Douăsprezece scaune și Zilele Turbinilor.

Un comentariu:

  1. Îţi recomand încă un film rusesc bun, 12, remake după unul american, încă nu a apărut în această colecţie dar cine ştie :D

    RăspundețiȘtergere