sâmbătă, 5 septembrie 2015

Top 10 cărți citite vara aceasta

Hei, ce faceți? Ei bine, sper că s-a mai răcorit și pe la voi - eu mă pot lăuda cu o vreme exact pe placul meu (adică o vreme de toamnă, în adevăratul sens al cuvântului), mai exact: o atmosferă plăcută și liniștitoare care-mi conferă starea necesară penru a privi puțin în urmă și a medita asupra cărților citite vara aceasta.

Inițial voiam să scriu o postare despre cele mai bune cărți citite anul ăsta până acum, însă cum nu mai este atât de mult până la finalul anului (când au trecut deja opt luni?!?), m-am gândit că mai bine postez la finalul anului o evaluare de genul acesta a celor mai bune cărți pe care le-am citit în decursul anului.

În aceste trei luni caniculare (iunie, iulie și august) am reușit să citesc, conform Goodreads, 19 cărți. Nu sunt atât de multe (iar majoritatea lor sunt de dimensiuni reduse), însă trebuie să recunosc că multe dintre ele mi-au plăcut foarte mult, așadar am ales să fac acest top 10 pentru a le putea cuprinde pe toate cele care m-au impresionat în mod deosebit. Adevărul e că mi-a fost foarte greu să le clasez și vă spun de pe acum că, după mine, absolut toate cărțile din acest top merită citite.

10. Oscar și Tanti Roz  și Elixirul dragostei de Eric Emmanuel Schmitt (Ed. Humanitas)
Prima este recitită, iar cea de-a doua citită tocmai acum, pe sfârșitul lunii august. Stilul lui Schmitt este inconfundabil, iar poveștile sunt pe măsură, emoționante și plăcute (și, bineînțeles, așa cum ne-a obișnuit autorul, foarte scurte). Oscar și Tanti Roz mi-a plăcut ceva mai mult decât Elixirul dragostei, însă totuși am zis că merită menționate amândouă, căci și aceasta din urmă este foarte drăguță.  Oscar și Tanti Roz poate fi comandă cu transport gratuit de AICI, iar Elixirul dragostei, tot cu transport gratuit, de AICI.

9. Cerul din burtă de Ioana Nicolaie (Ed. Polirom)
O lectură mai specială, neobișnuită, diferită de restul lecturilor mele. Scriitura Ioanei Nicolaie mi s-a părut foarte sensibilă și delicată, iar acestă proză mi-a demonstrat cu siguranță că autoarea știe să rânduiască cuvintele, și încă într-un mod foarte frumos. Puteți achiziționa cartea de AICI (la un preț foarte bun!).

8. Extrem de tare și incredibil de aproape de Jonathan Safran Foer (Ed. Humanitas)
Un roman extrem de drăguț și de emoționant. După cum spuneam și în recenzie: „Este povestea tragică a unui suflet de copil care încearcă să-și găsească un sens vieții, cotrobăind trecutul. O combinație surprinzătoare între Jurnalul Annei Frank și Hoțul de cărți de Markus Zusak (...)”. Îl puteți achiziționa și voi de AICI, de asemenea, cu transport gratuit.

7. Clopotul de sticlă de Sylvia Plath (Ed. Polirom)
Clopotul de sticlă este un roman semi-autobiografic; practic, este descrisă însăși viața autoarei, însă personajul respectiv nu îi poartă numele autoarei, ci este numit Esther, romanul fiind publicat pentru prima dată sub un pseudonim. În orice caz, povestea Sylviei Plath este cutremurătoare (pentru cei nefamiliarizați: autoarea s-a sinucis la puțin timp după ce și-a publicat romanul). Mi-a plăcut, chiar mi-a plăcut romanul acesta și îl recomand. Îl găsiți AICI.

6. Bătrânul și marea de Ernest Hemingway (Ed. Polirom)
Un roman foarte simpatic, care m-a prins chiar foarte bine și care mi-a lăsat o impresie foarte bună despre acest autor. Acum sunt chiar dornică să încerc și alte romane de-ale autorului. Un stil de a scrie simplist, alături de o poveste frumoasă și captivantă.
Romanul poate fi achiziționat de AICI, cu transport gratuit.


5. Când Dumnezeu era iepure de Sarah Winman (Ed. Litera)
Un debut foarte frumos! „Când Dumnezeu era iepure de Sarah Winman pentru mine a fost o poveste despre prietenie, iubire și acceptare; și mai presus de toate, o poveste despre dragoste, în toate formele ei.” (fragment extras din recenzie; pentru a citi recenzia integrală click pe titlu - lucru valabil și pentru celelalte cărți din această postare).
Dacă recenzia va convins, puteți achiziționa și voi cartea de AICI.

4. Seara cântărețelor de Lídia Jorge (Ed. Univers)
O poveste emoționantă despre devotament, curaj și iubire. Un roman pe care cu greu îl mai lași din mână.
„Fiindcă ce e viața, dacă nu o simplă ocazie? Indiferent că profiți sau nu de ea, viața tot se termină.” - Solange, vocea narativă a romanului.
Puteți achiziționa Seara cântărețelor de AICI, cu transport gratuit.
3. Malad de Alexandru Voicescu (Ed. Herg Benet)
Un debut minunat, nu mă așteptam să-mi placă atât de mult, sincer vă spun! M-a surprins, într-adevăr, și încă într-un mod plăcut.
„Un roman complex și plin de originalitate - cred că acestea ar fi cele mai potrivite cuvinte pentru a descrie acest roman. Nu cred că am mai citit vreodată un roman asemănător, care să abordeze o tematică atât de interesantă și fascinantă. ” (fragment din recenzie). Cartea poate fi achiziționată cu transport gratuit de AICI.
2. Ghici cine moare primul de M.J.Arlidge și Fata din tren de Paula Hawkins (Ed. Trei)
Scuzați-mă, dar pur și simplu nu pot să aleg între aceste două thrillere superbe. Le recomand din tot sufletul dacă căutați ceva foarte captivant, care să vă țină cu sufletul la gură. Eu una le-am devorat cu adevărat.
Recenzia pentru Fata din tren nu am scris-o încă, dar urmează. Oricum, vă amintesc că Ghici cine moare primul face parte dintr-o serie, iar volumul al doilea tocmai ce a fost publicat (tot la Trei) sub denumirea de Ghici ce-i în cutie. Abia aștept să pun mâna pe el!
Puteți achiziționa Ghici cine moare primul de AICI, iar Fata din tren de AICI.

1. Exuvii de Simona Popescu (Ed. Polirom)
Cartea asta nu numai că e cea mai bună carte pe care am avut ocazia să o citesc vara aceasta, nici măcar cea mai bună carte pe care am citit-o de la începutul anului, ci cred că este cea mai bună carte pe care am citit-o vreodată.
O recomand cu toată căldura!
Aceasta poate fi achiziționată de AICI.

Acesta a fost topul meu. Nu știu dacă ordinea în care le-am clasat este chiar cea corectă (raportându-mă la cât de mult mi-au plăcut mie), asta pentru că, după cum spusesem și la început, cu greu am făcut acest top; cred că uneori pur și simplu nu-mi dau seama care mi-a plăcut mai mult.

Sursă foto: https://www.pinterest.com/pin/312437292870984534/?s=3&m=messenger


Dar voi? Care sunt cărțile citite în decursul lunilor trecute care v-au plăcut cel mai mult?
Vă aștept cu drag răspunsurile într-un comentariu.

9 comentarii:

  1. Eu m-am axat mai mult pe non-ficţiune vara asta. Mulţumesc pentru recomandările făcute. Am pus ochii pe câteva cărţi din această listă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Mă bucur să aud asta. Lectură plăcută și sper să-ți placă și ție!

      Ștergere
  2. Ce-mi plac topurile tale! Mereu adaug cărți noi pe reading list pentru că știu că avem aproximativ aceleași gusturi. Mi-au atras atenția Exuvii, Clopotul de sticlă și Extrem de tare și incredibil de aproape. Unele mai sunt citite, altele deja în reading list. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că îți plac! :D Am zis să mai încerc și altceva pe lângă recenzii, așa că am ajuns să fac acest top. Aștept și impresiile tale după ce vei ajunge să le citești. ^^

      Ștergere
  3. Exuvii e un miracol care a ajuns și în viața mea acum doi ani. Am recitit-o anul acesta și simt nevoia să fac pe oricine să pună mâna pe ea ~ e superbă!
    Foarte bune cărțile; am citit de aici Extrem de tare și incredibil de aproape, care mi s-a părut minunată și Bătrânul și marea, despre care nu pot spune prea multe deoarece când am citit-o tind să cred că nu eram ”pregătită” pentru o astfel de lectură și nu m-a încântat atât de tare. Voi reîncerca să o citesc în curând.
    Lectură plăcută în continuare și toamnă frumoasă să ai! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Heii. Am citit și eu "Oscar și Tanti Roz", a fost de-a dreptul superbă... când o să merg la bibliotecă, o să iau și "Elixirul dragostei", dacă o are. Am mai ctit de Schmitt "Concert în memoria unui înger" și "Domnul Ibrahim și florile din Coran". Ți le recomand, mie mi-au plăcut mult.
    Îmi mai fac cu ochiul din lista ta "Când Dumnezeu era iepure", "Fata din tren" și "Ghici cine moare primul", par interesante :D
    Uite, dacă vrei să accepți "provocarea" mea, aș fi bucuroasă. Sunt curioasă ce ai pune pe listă:
    http://thoughts-about-books.blogspot.ro/2015/09/my-bucket-list.html
    O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru recomandări și îmi pare bine să aud că „te-am îndreptat” către respectivele cărți! :D Foarte frumoasă provocarea, am citit dimineață postarea ta, însă am uitat să-ți răspund la comentariu (fac asta destul de des, fapt pentru care mă simt prost, însă, deși cu întârziere, tot voi răspunde mereu la comentarii). Mulțumesc pentru că mi-ai pasat-o și mie, o să mă ocup de ea curând! Zi frumoasă, asemenea!

      Ștergere
  5. Nu pot sa cred ca nu am comentat aici, pentru ca voiam sa iti spun ca ma voi apuca de Exuvii cum termin ce cistesc acum acasa :D Si de Cerul din burta cum termin cartea din geanta :D

    RăspundețiȘtergere