duminică, 26 aprilie 2015

Impresii despre Gaudeamus, Cluj-Napoca


Salut, salut! Ce mai faceți? Nu știu voi, însă eu zilele astea mi-am făcut ceva „provizii” pentru perioada ce urmează, vorbind despre cărți. 

Cu siguranță știți că pe data de 23 aprilie a fost sărbătorită Ziua Internațională a Cărții, iar cu această ocazie, după cum spuneam și în postările anterioare, un eveniment foarte frumos de promovare a lecturii a avut loc la București, respectiv la Cluj-Napoca. Ei bine, cu toate că nu am putut ajunge joi în Cluj-Napoca pentru a lua parte la eveniment, am fost astăzi la târgul de carte Gaudeamus desfășurat în Cluj în perioada 22-26 aprilie. Să nu vă închipuiți cumva că aș fi putut pleca de acolo fără câteva bunătăți literare. Iar, deoarece mi-a plăcut foarte mult, mă gândeam să împărtășesc cu voi părerea mea.

Încep prin a spune că atunci când ajunsesem în fața cortului, pe la 10 dimineața, parcă încă nu-mi venea a crede că totuși eram acolo. Atunci s-a întâmplat o chestie tare drăguță: am fost întâmpinată cu un balon și o înghețată de la Algida, dacă nu mă înșel. Mi se pare foarte tare ideea asta de a împărți gratuit oamenilor câte o înghețată și un balonaș, mai ales că a fost o zi călduroasă. Am apreciat asta. De asemenea, am mai avut parte de ceva surprize plăcute, le voi menționa imediat ce vă arăt ce cărți am întâlnit pe la edituri.

Deci, am intrat în cortul unde se desfășura târgul și...bum: multe, multe cărți. Peste tot. Înainte de a vă arăta ce mi-am cumpărat eu, vă invit să aruncați o privire alături de mine printre standurile unora dintre editurile prezente:

Corint
Am aruncat și eu o privire peste cărțile de la Corint, însă nu m-a prea atras nimic. Unele dintre cele clasice se găsesc și la editura Art și îmi plac mai mult edițiile respective, de aceea nu mi-am luat nimic de la ei.

Curtea veche
Interesante cărțile de la Curtea Veche! Mi-aș fi luat probabil Mesaj către tineri de Alex Ștefănescu dacă nu aș fi citit-o deja, haha. Apare și recenzia cât de curând.

Humanitas
Nu mai încape vorbă, editură de excepție, dacă mă întrebați pe mine. Mă pasionează tot ce înseamnă Humanitas. Au avut și ei ceva reduceri, de altfel.

Okian

Știu că Okian nu este editură, însă dacă tot am făcut ceva poze, am zis să le pun și pe acestea. Mă gândeam să îmi cumpăr ceva clasici de aici, dar apoi m-am răzgândit pentru că mai am o grămadă de alte cărți de citit, iar colecția aceasta, deși foarte frumoasă, are un scris minuscul care probabil m-ar fi incomodat. 

TREI
Aceasta este doar o mică parte a standului celor de la Trei. Mi-a plăcut că au avut multe cărți și că cele mai multe erau accesibile, la un preț bunicel.

Nemira
La Nemira m-am uitat așa mai fugitiv după Omul obsedat de cărți de Allison Hoover Bartlett, carte pe care nu am găsit-o. Dacă a fost din cauza neatenției mele sau nu - n-aș putea spune. În orice caz, am apreciat mult modul în care au fost organizate cărțile pe rafturi și acele postere cu The hunger games chiar mi-au captat atenția. Reducerile au fost destul de bune, mi se pare. Eu nu am găsit pe moment ceva care să mă atragă atât de tare încât să cumpăr cartea respectivă, însă și-a luat o prietenă o carte la o reducere frumoasă.

Rao
...și am găsit Raiul. Iubesc colecția asta, pur și simplu. E atât de perfectă.

All
Hmm, aici n-am zăbovit prea mult, momentan mi-am făcut plinul la editura All: am primit la un schimb Magazinul de sinucideri, carte tradusă la All, lucru care mă încântă tare mult.

Litera
Și ultima, dar nu cea din urmă, editură pe care v-o arăt este Litera, editură după care m-am învârtit o bună bucată de vreme fiindcă, dintr-un motiv sau altul, nu am observat-o. Oricum, au fost destul de puține cărți aici, iar cele care au fost nu erau tocmai pe gustul meu.

Acum să vă arăt și cărțile pe care mi le-am luat:

  • 40 de zile de Chris Simion
  • Împăratul muștelor de Wiliam Golding
  • Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi de Herta Muller
  • Dama cu camelii de Alexandre Dumas-fiul
Recunosc, dintre cele două cărți de la Humanitas mi-a fost cel mai greu să aleg. Și ce faci când nu știi pe care să o cumperi? Le iei pe amândouă! Ambele premiate cu Premiul Nobel - presimt că o să-mi placă. 40 de zile de Chris Simion e prima pe care mi-am cumpărat-o și, surprinzător, am găsit-o la prețul de numai 20 de lei.
De asemenea, am primit și un semn de carte atât de drăguț:


...și un voucher de 20 de lei pe cartepedia.ro (acesta l-am găsit în cartea Dama cu camelii)!
Prin urmare, cu siguranță a fost o experiență minunată și am o părere foarte bună despre acest târg (cel puțin despre cel de anul acesta). Totuși, am fost destul de dezamăgită să constat că lipsește standul celor de la Univers..
În final, vă amintesc că târgul mai este deschis și duminică, 26 aprilie, între orele 10:00 și 15:00, în cazul în care nu ați ajuns deja la el. Eu zic să faceți o vizită dacă puteți, nu veți regreta.

Voi ați fost anul acesta la târgul Gaudeamus?
În caz că da, aștept impresiile voastre într-un comentariu, împreună cu orașul în care ați fost.
Sunt nerăbdătoare să aflu și părerea voastră.



6 comentarii:

  1. Doar 10% reducere la Humanitas sau așa doar asta ai fotografiat tu? Sunt dezamăgită. Eu nu-mi iau cărți scumpe dacă n-au minim 30% reducere. Dama cu camelii și 40 de zile le am și eu și le-am și citit. Împăratul muștelor e pe listă, deci îți aștept cu drag recenzia. Cât ai dat pe ea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveau și 20% reducere la alte cărți, sunt destul de sigură, iar la unele era ofertă 1 + 50% reducere la a doua carte cumpărată, doar că eu voiam fix astea două: „Împăratul muștelor” și „Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi”. 30% reducere nu sunt sigură că era, chiar nu mai îmi amintesc. Cert este că, culmea, la Humanitas era cea mai mare îngrămădeală. Cele două cărți de la Humanitas au fost 26 lei fiecare. Astea n-au avut o reducere tocmai bună, dar mi se doream așa mult și dacă tot am fost acolo și am avut bani să mi le iau, am zis să profit de ocazie.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  2. Subscriu la comentariul anterior. Mi-am luat și eu Împăratul muștelor de la anticariat (targulcartii) cu 5 lei. Ce-i iubesc pe oamenii ăștia! E drept că e o ediție mai veche, dar nu contează prea mult, eu iubesc cărțile vechi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce tare! Eu prefer cărțile noi, să fiu sinceră și îs moartă după cărțile din Raftul Denisei de la Humanitas, ăsta e și unul dintre motivele pentru care mi-am luat această ediție. Oricum, ăsta e doar așa, un moft, conținutul e același indiferent de ediție și asta contează cel mai mult, așa că spor la citit. O să o încep și eu curând, momentan sunt într-o dilemă așa mare că nu știu cu care să încep deoarece am așteptări mari de la toate 4.

      Ștergere
    2. Și mie-mi place foarte mult Raftul Denisei, dar ador să am cât mai multe cărți și nu mi-aș permite 7-8 titluri săptămânal dacă le-aș cumpăra pe toate noi.

      Ștergere